La Companyia Teatral S'Horabaixa neix l'any 2001 desprès que les persones integrants fessin diversos tallers de Teatre al Casal Cívic de Llefià dintre del programa Joves en Acció!

Amb el pas del temps, la companyia ha anat enriquint-se quant a la qualitat de les seves representacions: Mujeres al límite, d'Antonia San Juán va ser representada durant el 2001 i el 2002; en el 2003 varem presentar a la Mostra de Teatre Jove de Badalona - Tot Teatre, Historia de un sofá, obra de guió propi; i un any més tard a la mateixa Mostra varem ser capaços de representar una obra de significativa dificultat: Morir del guionista Sergi Belbel.

El 2005 ens vam encarregar de portar a terme la presentació de la IV Mostra de Teatre de Badalona en el Teatre Principal amb un espectacle basat en textos de Federico García Lorca vist des de la perspectiva de S'Horabaixa: Desvaríos de Federico Garcia Lorca. Aquest mateix espectacle adaptat ens va servir per poder tancar el Ier cicle de Tardes de Teatre a Llefià, un cicle que varem poder organitzar conjuntament amb d'altres entitats i grups teatrals de Llefià i Badalona durant gener i febrer de 2006.

Al maig del 2006, durant la Mostra de Teatre de Badalona, vam estrenar Contraadicciones, un nou espectacle on es fusionen la música, el teatre, i un gran joc de llums per tal de donar vida a personatges insòlits que han de lluitar front de les contradiccions que els envolten, dintre d'un món ple d'addiccions.

El 13 de juliol d'aquest 2006 també hem realitzat, conjuntament amb la marca de disseny Falsa Modestia, una performance amb motiu de la Passarela Underground Límits a la Sala La Paloma.

Al mes de setembre, 20 i 21, la companyia teatral S'Horabaixa va col·laborar, dintre de "Badalona a Escena", amb l'obra Auguste D representada pel Grup de Teatre de Dones. Aquesta obra ha estat produïda per la Regidoria de la Dona de Badalona i dirigida per Paco Escudero, en benefici a l'Associació de malalts d’Alzheimer de Badalona. Cal recordar a més, que aquesta obra s'enmarca dintre del The magdalena project, que té per objectiu treballar amb dones mitjançant el teatre contemporàni.

Un mes més tard, els dies 21, 22, 27 i 28, dos components de la companyia van participar en la representació de l'obra La Cuina d'Arnold Wesker amb d'altres grups de teatre de la ciutat de Badalona. Aquest és un projecte produït pel Teatre Zorrilla de Badalona que s'encarrega de la producció de l'obra teatral, així d'acollir-ne la representació. Aquesta obra va estar dirigida per Xavier Ricart i Xavier Carreras i van participar diferents persones dels grups teatrals del Círcol Catòlic, el Centre Parroquial Sant Josep, la Cooperativa La Moral, La Badalonense, l'Orfeó Badaloní i Projecte 9. L'obra va estar guardonada amb una de les mencions Guineueta de l'any 2007, juntament amb l'obra Auguste D mencionada anteriorment.

El 8 de març del 2007 ens fan l'encarrec de participar en la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora per part de la Unió Sindical de CCOO del Barcelonès a on la Companyia Teatral S'Horabaixa va estar representada per dos de les seves components que protagonitzaren un monòleg (millor dit, "biòleg") en clau d'humor al voltant dels problemes quotidians de les dones, a l'hora també de fer una crítica a com la societat actual discrimina per qüestions de gènere.

L'any 2007 és l'any que portem al Teatre Zorrilla de Badalona una obra pròpia. El dia 15 de juny estrenem Visions, una obra de creació pròpia de la Companyia Teatral S'Horabaixa i de producció pròpia, en que inspirant-se en l'essència dels set pecats capitals ("Luxuria, Gula, Acedia, Ira, Invidia et Superbia") els hi donem una visió pròpia, actualitzant-los a la nostra realitat social. A l'obra es conjuguen diferents tipus de llenguatges artístics com el teatre negre o la dansa contemporània, que junt amb les imatges de l'audiovisual i la música fan que es creï un vincle entre espectador i espectacle.

Per segon any consecutiu, la Companyia Teatral S'Horabaixa va participar d'un dels projectes més importants per a les entitats teatrals i de les arts escèniques badalonines, l'obra d'entitats, que produïda pel Teatre Zorrilla - Centre d'Arts Escèniques de Badalona i enmarcada dintre del cicle Badalona a Escena, representada els dies 28 i 29 de setembre, i 5 i 6 d'octubre.
"Un espectacle", tal i com el subtítula els seu autor, Peter Handke. L'obra en qüestió va ser L'hora en què res no sabíem els uns dels altres.

La última de les creacions de S'Horabaixa ha estat Diàlegs, estrenada el dia 17 de febrer del 2008 dins del cicle Tardes de Teatre al Blas Infante, al teatre del mateix nom i organitzat per la pròpia Associació Juvenil S'Horabaixa amb la participació d'altres entitats i grups teatrals badalonins. Una obra de caràcter social que accentua els aspectes de la vida quotidiana de dos joves i com es relacionen entre ells d'acord amb els rols que tenen assignats com a home i dona.

Actualment ens trobem re-escribint el guió de l'obra Diàlegs, i creant una adaptació per tal de portar-la a espais escènics de petit format.



[Aquest article s'anirà ampliant amb el temps, així com la publicació de les fotos dels respectius espectacles]